Wie ben ik eigenlijk?

Wat, Waar, Wanneer, Waarom Wel, Wie?

Niet alleen de “Hoeveel?”,”Wat?”,”Waar?”, “Wanneer?” en “met Wie?”-vragen zijn belangrijk als je een ‘uitglijder’ analyseert. Die zijn best logisch en duidelijk en die worden dan ook door de meeste hulpverleners ook wel gesteld… Het is ook wel handig om te weten waar we het over hebben, waar en wanneer de platte risico-situaties zitten en er over na te denken hoe we daar in de toekomst mee om zouden kunnen gaan (namelijk: “anders!”) Ook de “Waarom?”-vraag wordt meestal wel gesteld… Hoewel je dan ziet dat soms zelfs ervaren hulpverleners niet veel verder komt dan de “waarom niet?“-vraag. Want de spijt van de klant die om hulp komt vragen is natuurlijk ook best makkelijk om bij aan te sluiten… en de familie is blij met die vraag… en het lijkt ook zo lekker logisch: Als je jezelf maar lullig genoeg voelt over iets, dan laat je het wel uit je hoofd verder… toch?
Ja, ja, ja… maar…
beestjes leren nou eenmaal meer van koekjes dan van klappen. Bovendien is veruit de meest belangrijke vraag nog niet gesteld. En die is niet makkelijk om te beantwoorden. Mensen zeggen me vaak genoeg “ja, ja, dat weet ik wel”… Maar als dat werkelijk zo was, waarom zou je de shit dan toch zo vaak herhalen?


Een kwestie van perspectief

Kijk, wie je bent nadat je wat gebruikt hebt, dat weten we wel. Tenminste, daar kunnen we ons waarschijnlijk wel een voorstelling bij maken (ook al overschatten we als omgeving waarschijnlijk hoe leuk je het werkelijk vindt op dat moment). En wie je de volgende morgen bent? Schuldbewust en met de kater van later… Dat weten we ook wel zo’n beetje… Al onderschatten we misschien de wanhoop en de twijfel aan jezelf omdat je daar vaak niet zo veel meer over zegt (gevoed door schaamte is eenzame zwijgzaamheid makkelijker, zeker als je jezelf door de kater waarschijnlijk wat “minder spraakzaam” voelt). Maar dat zijn geen aspecten van jezelf die beginnen met gebruik.
Nee, de vraag waar het werklijk om gaat is:

Wie ben jij als je “ja” zegt tegen dingen waar je achteraf “nee” tegen had willen zeggen?


Duidelijkheid

Kijk je kunt je voornemen die persoon niet meer te worden. Maar dat voornemen dat betekent dus niet zo erg veel.
En het beantwoorden van deze vraag is óók zo lastig omdat de vraag zo’n vervelend gevoel geeft dat we liever aan andere dingen denken dan dat we nadenken over het antwoord op deze vraag.  Toch zuigt die vraag behoorlijk want vaak, als ik de vraag in de titel nog een keer stel in dit kader, dan is het verleidelijk om te denken dat je eigenlijk alleen maar die persoon bent die jij telkens bent wanneer je uitglijdt…

Maar dat is ook weer niet waar. Want je bent zo veel méér dan die persoon die je dan bent. Maar goede voornemens en denken, dat is dus niet genoeg.

Wie ben jij dan en wat doe jij om die persoon niet meer zo vaak te hoeven zijn?

Denk er eens over na want je bent zo veel méér dan dat… misschien zelfs ben je iemand die voor die persoon kan zorgen op zulke momenten?

Sterkte met de zoektocht en ik denk graag met je mee.
Hans


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier samen wat uitgebreider over wilt hebben zonder verwijtende vingertjes, laat het me dan even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.