Het belang van levenskwaliteit bij verslaving

Levenskwaliteit en verslaving

Al in de 70’s heeft prof. Alexander onderzoek gedaan naar ratjes en verslaving dat reuze interessant is… en waar we nog altijd niet zo goed van geleerd hebben.
Hij zag de ratjes die in een saai hokje de keuze kregen tussen water en heroïne en hij zag hoe ze bijna allemaal aan de heroïne stierven.
Maar hij bedacht zich: “als ìk in zo’n saai kooitje zou zijn opgesloten, mijn leven lang, dan zou ik echt óók aan de heroine gaan!” Dus hij heeft een leuk uitdagend “ratpark” gemaakt met loopwieltjes, gekleurde balletjes, gangetjes en holletjes, aantrekkelijke partners om een beetje mee te seksen, lekker eten en dezelfde twee flesjes uit het andere onderzoek: ééntje met drinkwater en ééntje met heroïne water. En wat bleek? Vrijwel alle ratjes kozen voor het gewone water voor de dorst, slechts een paar procent überhaupt voor de heroine, en voor de ratjes die dat wel leuk vonden was er maar nauwelijks ongecontroleerd (ongezond) gebruik en er ging ineens niemand meer dood aan dezelfde heroïne als in eerdere experimenten…


Even genieten!!!

Hopelijk is jouw dagelijks leven leuk en aantrekkelijk genoeg om de moeite te doen voor jezelf. Want ik zou graag een dubbeltje krijgen voor iedere keer dat er iemand een uitglijder heeft met de reden “even iets leuks, weer!”
Een verslaving zorgt er soms voor dat mensen niet meer weten hoe je jouw dagelijks leven leuk en lekker moet maken zonder gebruik. En dat geldt al zeker voor een menselijke eigenschap die Annie M.G. Schmidt al regelmatig beschreef. De behoefte aan spelen, de behoefte om misschien zelfs eens “lekker stout” te zijn, en eens dicht langs de lijntjes te lopen af-en-toe.


Levenskwaliteit

Daarom, schrijf als een oefening eens de ‘dagelijkse dingen’ op die je iedere dag kan doen die leuk of lekker zijn… En ook de wekelijkse dingen. Leuke of lekkere dingen die je zo ééns per week kan doen, die je leven leuk of uitdagend of lekker kunnen maken. Of denk eens over dingen op die jouw leven wat meer sexy of wat geiler zou kunnen maken (die hoef je niet te delen als je niet wilt …als je ze maar gaat doen!) :-).

Denk eens over manieren waarop jij nuchter(!) ‘lekker stout’ kunt zijn? En wat denk je van manieren op om jezelf te belonen zonder terug te hoeven grijpen op het gebruik van jouw middel voor de momenten dat je dingen goed gedaan hebt, of als je dingen aangedurfd hebt waar je tegen op zag…
En voor de lange termijn: het is misschien een goed idee om eens een ‘bucketlist’ en een ‘fuckitlist’ te maken van de realistische leuke dingen die je nog eens wilt doen in je leven en ook een lijstje van de dingen waar je ècht geen zin meer in hebt in dit nieuwe leven met de controle die jij voor ogen hebt (zie plan van Aanpak*).

ik hoop dat je doet wat nodig(!) is voor (kwaliteit van) leven!

Hans West

Integrative Addiction Management (individuele en partner coaching) sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten.

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.