Het wat en hoe van een Collegiale #Intervention? (deel 01)

Intervention organisatie: Waarom & hoe? (de “werkgerelateerde intervention”)

PraatmetHans DominoDe interventions zoals je die soms op TV ziet, die zal je niet graag op je werk tegenkomen. Maar dat is dan ook echt een heel andere doelgroep. De interventions onder collega’s zullen eerder lijken op de “intervention light

interventions lijken bedreigend. Maar een goed geplande intervention hoeft dat juist niet te zijn.
…Het geeft hoop!

Maar het doel blijft hetzelfde: een gebruiker ervan overtuigen dat hij/zij de moeite waard is om het gebruik serieus te nemen, met behulp van coaching zèlfstandig of via een behandelingsinstituut.

Een werkgerelateerde intervention moet ook voorzichtiger worden aangepakt omdat er hele andere belangen meespelen. De afstand tussen het domein van het werk en het privéleven, de gevolgen voor de werksfeer en bestaande de machtsverhoudingen die soms onterechte repercussies mogelijk maken.
Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat veelal juist de dreiging van het verlies van werk maakt dat mensen gemotiveerd raken om hun gebruik eens serieus onder de loep te nemen.

De dingen (natuurlijk afhankelijk van het soort van gebruik) die je als collega’s waar kunt nemen zijn onder andere:

 • de lucht van alcohol om iemand heen of de lucht van cannabis op de WC
 • verminderde hygiëne of juist een overdreven gebruik van parfums of aftershave (halverwege de middag bijvoorbeeld)
 • de werkzaamheid is (sterk) wisselend
 • iemand raakt makkelijk geïrriteerd
 • valt plotseling sterk af of schommelt sterk in het gewicht
 • iemand wordt onrustig net voor de bedrijfsborrel tot het eerste glas is ingeschonken
 • …en neemt waarschijnlijk wat meer of sneller in dan andere aanwezigen
 • er zijn in toenemende mate “near accidents”
 • en de prestaties lopen over het geheel genomen terug in kwaliteit en/of kwaliteit

Op een gegeven moment zie je het patroon als collega’s en begin je er wat van te zeggen. Eerst en beetje naar de persoon in kwestie hoop ik, maar als dat geen effect gaf dan begin je het ook tegen elkaar te zeggen.


kiezen jullie voor afdanken of oppakken?

Dit is een belangrijk moment. Wat is de toon waarop er binnen jullie bedrijf over gesproken gaat worden. Danken we iemand af als zielige verslaafde stakker of nemen jullie verslaving als chronische aandoening serieus? Ik hoop dat er binnen jouw bedrijf een verslavingsbewustzijn bestaat en genoeg zorg voor elkaar om het serieus te nemen. Want wat op zich voor de omstanders een relatief kleine moeite is kan voor de persoon in kwestie enorm belangrijk blijken.
Ik zeg dat omdat een intervention ook de sfeer moet hebben van opbouwen. Inderdaad zie dat het in sommige Amerikaanse voorbeelden vooral lijkt te gaan om afbreken, soms ook letterlijk met theorieën over “eerst breken we hem af en dan bouwen we hem weer op”. Maar omdat we nog altijd véél beter weten hoe we mensen af moeten breken dan dat we weten hoe we ze weer op moeten bouwen zou ik me daar niet graag aan willen wagen.
Kies je voor opbouwen, dan is het handig om hier over na te denken als een toneelstuk:

 • Wie is de regisseur?
 • welk podium kiezen we?
 • welke rollen worden gespeeld door wie?
 • Welke script gaan we volgen?
 • hoe lang laten we dit stuk duren?
 • De oefening ?
 • De uitvoering ?
 • De follow-up?

Wie is de baas? (regisseur)

Als je kiest voor opbouwen, dan is het handig om te bedenken wat je hoe wilt opbouwen. Dus enige planning is wel noodzakelijk om er ook een opbouwend dinge van te maken. Als collega’s ben je een soort van familie en je maakt een hoop uren met elkaar, en je groeit met elkaar als het bedrijf groeit. Dus maak ook hier een project van. Een project heeft een regisseur/projectleider, dat kan ik zijn of een andere deskundige op het gebied van verslavingsbehandeling, dat kan een collega zijn die voelt dat deze situatie aan het hart gaat en die weet dat ie dit project kan dragen. Want het is handig om te weten wie er waarom mee doet en dat verzamelen van informatie en gegevens loopt het makkelijkst als één iemand dat in de hand neemt. Natuurlijk spelen kosten hier ook een rol. Met de keuze van de regisseur moet je het allemaal eens zijn want ik heb ook wel eens gezien dat er dan ineens halverwege een machtsstrijd ontstaat over de organisatie van een intervention, dat wil je niet hebben.


Binnen of buiten het bedrijf? (podium)

Natuurlijk moet je er ook als manager/bedrijfseigenaar over nadenken of je mee wilt doen aan een dergelijke bijeenkomst. Wanneer je dat doet moet je begrijpen dat je een medeverantwoordelijkheid hebt genomen in de aanpak van een verslavingsproces. Dat kan duur uitpakken want verslaving is een chronische aandoening, dat moet je als bedrijf ook op willen pakken als verantwoording. Als je dat goed doet win je vaak gemotiveerde medewerkers terug en een enorme boost voor de werksfeer. Als je dat verkeerd oppakt en ineens de sfeer van gezamenlijkheid verbreekt omdat het te duur wordt, dan kan dit maken dat je door het personeel als de boosdoener gezien wordt, met alle schade voor de werksfeer.

Je kunt als medewerkers ook beslissen dat je het helemaal niet binnen het bedrijf wilt laten vallen, dan is het ook handig om het letterlijk buiten het bedrijf te laten plaats vinden en dan is het verstandig om helder af te spreken met elkaar wannéér wie er wat gaat rapporteren aan het management. Het is uiteindelijk een bedrijf waardoor je met elkaar samenwerkt.


de rol van familie

Op het werk wordt er ook vaak gesproken over familie en over gezin, het is vaak verstandig om die er bij te betrekken. Nodig ze uit in de planningsfase door de regisseur. Zodat ze mee kunnen denken. Het is vaak wel belangrijk om te benadrukken dat het niet gaat om een disciplinaire maatregel of een functioneringsgesprek ofzo, want dan worden familieleden weer bang dat iemand z’n baan dreigt te verliezen en uit angst begint te praten over de interventie, die toch vaak beter werkt als ie meer plotseling komt.
Je zou iets kunnen gebruiken in de lijn van :


Lieve/Beste …. ,
Als collega’s van …. maken wij ons zorgen over de manier waarop het gaat loopt de laatste tijd. Natuurlijk bespreek je dingen op je werk en zie je dingen van elkaar. Natuurlijk spreken we ook over dingen van thuis en hebben we het beste met elkaar voor. Daarom ook deze brief.
We hebben het idee dat het gebruik van …. in de weg begint te staan van zijn werk maar belangrijker nog van het levensgeluk. We hebben het vrijwel allemaal wel eens gehad met … over het gebruik maar het lijkt niet zo aan te slaan en daarom hebben we besloten dat met elkaar een duidelijke boodschap willen geven: we mogen hem/haar graag maar we denken echt dat hij/zij wat moet gaan veranderen. Dat bedoelen we niet als dreiging of bemoeienis maar omdat we ons zorgen maken en omdat het ellendig zou worden als dit verder uit de hand gaat lopen.
Voor alle duidelijkheid dit is dus geen functioneringsgesprek of maatregel waardoor …. zijn/haar baan dreigt te verliezen, we willen dit juist omdat we met … willen blijven kunnen samenwerken in de toekomst.
We willen je vragen om mee te doen en omdat dit soort dingen het beste werkt als we dit in één keer met elkaar doen willen we op korte termijn een bijeenkomst houden om het hier over te hebben en willen we je vragen om het hier niet over te hebben met …. .
Wil je me graag snel laten weten of je aan deze opbouwende boodschap mee wilt werken? Denk er vast even over na op welke manier jij je zorgen maakt over …. of laat ons ook even weten als jij je helemaal geen zorgen maakt.
Vriendelijke groet,
….
de ‘organisator’ van deze intervention


to be continued … (met deel 2)

25 jaar ervaring in de verslavingszorg om op terug te vallen: laat me je steunen met wetenschap en ervaring…

Als je het hier eens over wilt hebben of je dit wilt organiseren laat het me even weten:


Misschien wil je hier eens over praten over een kop koffie.


Andere ‘intervention’ teksten:

en ook:

Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.