Minderen.. zijn er ook bruikbare trucs? #alcohol

Question:
Hans, heb je ook tips om niet te stoppen maar om te minderen?
Answer:
Natuurlijk, ik heb even gekeken op Zelfcontrole.info en kom dan al snel met het volgende rijtje dat ik vaak heb zien werken…Zijn er ook bruikbare trucs om te minderen met alcohol?


Wees de slanke Bob!

Drinken heeft ook te maken met je leefstijl. Er zijn leefstijlen die maken dat je minder drinkt omdat je andere verantwoordelijkheden hebt ten opzichte van anderen of jezelf. Denk daar eens over na!

Vertel je vrienden dat jij de BOB zult zijn, zodat ze ook bekend is dat jij degene bent die niet drinkt vanavond.
Maak een afspraak om morgenochtend vroeg te gaan sporten. Dat wil je niet met een kater doen, dus dat werkt vanzelf een beetje remmend.
Ga beter op je voeding letten om meer energie te voelen… want alcohol is natuurlijk wel een neuro-gif. …Beetje vreemd misschien om enerzijds allerhande gezonde vitamines te slikken die anderzijds worden afgebroken door de alcohol, toch?
Of wat denk je van de slanke lijn?
Als je weet dat 1 gram alcohol gelijk staat aan 7 kilocalorieën (even als vergelijking: een gram vet is 9 kcal). Dat is gauw 100 kcal per glas… Op een dieet waarmee je af wilt vallen van bijvoorbeeld 1200 of 1500 kcal tikt dat behoorlijk aan. Een degeleijke cocktail telt makkelijk 300 tot 350 kcal. per stuk.
Dat is best lastig afvallen…


Later beginnen

Kijk, in de vakanties begint het natuurlijk allemaal vaak al heel erg erg vroeg op de dag. Wat wordt er gedronken aan het zwembad of aan het strandje?
Of hoe zit dat in het weekend? Begint het op zaterdag en zondag al bij de lunch?
En door de weeks daar heb je natuurlijk “de borrel” van 5 uur… Kan je ook later borrelen? Of kan je iets anders doen dan naar die borrels te gaan?
Of de drankjes bij het koken?
“Kan het niet wat later starten? Moet er in de vakantie echt drank op het strand? Kan je ook genieten op het strand zonder drank? Kan je het drinken van alcohol in het weekend overslaan bij de lunch? Kan je “de eerste” minstens uitstellen tot de maaltijd?


Kijk eens goed naar de routines

Dat glas dat gedronken moet worden bij het koken of de glazen die er nog in moeten voor het slapen gaan…. Het zijn van die routines, van die patronen waar je soms eens onder kunt kijken om te zeggen: Wat zijn onder deze eenheden eigenlijk de behoeftes. Op welke manier probeer ik hier te ontspannen, misschien? Of op welke manier probeer ik hier door te drinken wat meer met mijn aandacht bij het koken te zijn, of hoe helpt drank me om mijn werk of mijn zorgen los te laten? En kan dat ook zonder drank misschien?


De ene dorst is de andere niet

Je ziet nogal eens -zeker onder bierdrinkers- dat de dorst door vocht behoefte en de dorst naar alcohol door elkaar gaan lopen. Les eerst je dorst voordat je met alcohol je dorst lest.
Het is natuurlijk heerlijk, een groot glas koude witte wijn als het warm is, of een groot glas koud bier als het warm is… Maar drink toch liever eerst een aantal glazen water voor je met alcohol begint.


Doe water bij de wijn

één op X drinken

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om na elk glas alcohol een glas water te bestellen… of twee… of drie…
Ik had het net over “later beginnen”… dit is natuurlijk ook een manier om later te beginnen. Als je dan al vroeger op de dag graag wilt beginnen met drinken -op vakantie ofzo- Dan kan jezelf lifestyle regels opleggen als “voor drie drink ik minstens één op drie”.

Trouwens, over water bij de wijn… de oude Grieken wisten al dat het de stijging van de alcohol was die het plezier gaf eerder dan de hoeveelheid in het bloed. Vandaar dat de orgie-organisatoren juist begonnen met wijn die 1 op 5 werd verdund, terug naar 1 op 3, met de helft verdund, en uiteindelijk pure wijn…
Dat zie je ook in de commercie: Aan de Zuid-Franse kust is het normaal: veel ijs in de sparklies. In Duitsland bestel je in een bar een “Weinschorle” of “Spritzer”: half wijn, half bruiswater.
Meer water in de wijn geeft… minder alcohol. 🙂


Omlaag in percentages

Mensen laten regelmatig de “hard liquor” staan om minder de effecten van alcohol in het leven te voelen. En dat kan best een goeie oplossing zijn om dat even te laten staan. Het is ook wel een algemene trend.
Alcoholvrij bier is aan een opmars bezig. Naast de zware bieren komen er de laatste tijd steeds meer lichte bieren op de markt. En naast de zware wijnen van 15 procent zie je steeds meer wijnen die minder alcohol bevatten, zo rond de 12 procent. Denk aan de Vinho verdes, Rieslings, Gascognes, sommige Sauvignons. Steeds meer wijnen worden gemaakt van minder zoete druiven. Die geven in hun gisting minder alcohol. Sommige wijnmakers proberen met de techniek van omgekeerde osmose ook het alcoholpercentage te verlagen, soms zelfs tot onder de 10 procent.
Het etiket verraadt het al. Bestel eens een Panaché in Frankrijk, of een Schneewittchen in Duitsland of Zwitserland. Die combi van bier met limonade is in Nederland (nog) niet zo bekend. Maar dit zijn wel manieren om netto minder alcohol binnen te krijgen, door het alcohol percentage te verminderen van de drankjes die je drinkt.


Hoe groot zijn de glazen

Sowieso zeg ik altijd:

drink uit een glas, niet uit een fles.

De normale glazen maken dat je ook prettig kunt rekenen. Want in een jeneverglaasje met jenever zit 10 gram alcohol. In een gewoon wijnglas vol wijn zit ook ongeveer 10 gram alcohol. En dat is ongeveer ook vergelijkbaar een normaal bierglas met bier. Daar kan je meer rekenen.
Dus drink sowieso niet uit de fles. Schenk het in, in een normaal glas om duidelijk te hebben wat je wanneer drinkt.
Als je altijd een grote “bel” wijn drinkt. is het makkelijk om te zeggen dat je “er maar drie gedronken hebt” of als je een longdrinkglas gebruikt om je rum uit te drinken, voor de schijn met een druppeltje cola er in… dan wordt het heel moeilijk om je controle in kaart te houden.


“Droge dagen”

Dry january -als reactie op de vaak nogal ‘vochtige’ december-maand- klinkt heel leuk .
Een maand zonder alcohol kun je niemand afraden. Maar volgens Eric Tjwa, leverarts in het Nijmeegse RadboudUMC, die een onderzoekje deed naar “Dry January”* is een maandje zonder alcohol best een goed idee.

Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken. Dat telt.

Het helpt de bewustwording, het helpt de lever een beetje. Uiteindelijk is er natuurlijk een algehele mindering gezonder waarin je twee à drie glazen drinkt, verspreid over minimaal drie uur.
Maar uiteindelijk maakt het niet zo uit om even abstinent te zijn als je dat als vrijkaart voelt om even later flink te mogen innemen. Of je nou episodisch drinkt (bijvoorbeeld alleen fors in het weekend) of regelmatig (dagelijks) drinkt, dat maakt niet veel uit voor de gezondheid. Uitzondering is “bingen” (méér dan 5 glazen per uur)


Zeg vaker “nee” tegen mensen

Niet voor niets is één van de standaardmodules van de moderne verslavingszorg het leren “nee” zeggen. Dat is een sociale vaardigheid die je tevoren kan oefenen. Het is opvallend om te zien hoe sterk de gedachten zijn dat je “mee moet doen” dat je “saai” zult zijn als je een drankje af slaat. Net als pubers die de domste dingen doen om niet uit de peergroup te vallen (vaak zelfs zulke domme dingen dat ze uit de groep vallen).
Dat is soms echt iets dat je moet oefenen, juist als je er al één of twee op hebt. Want we weten allemaal dat het moeilijker wordt om “nee” te zeggen als we wat gedronken hebben.

Niemand telt jouw drankjes, behalve jij …hopelijk!


Zeg vaker (nuchter) “ja” tegen je leven

Elders heb ik het ook over de redenen (de behoeften) die er onder het gebruik zitten. Die kom je niet zo tegen in het dagelijks leven als je ze gewoon ‘weg-gebruikt’. Maar als je er bewuster mee om gaat,
bijvoorbeeld met het ABCDaaah-schema*, dan ervaren mensen dat vaak als verbetering van hun echte levenskwaliteit.

Er zijn redenen waarom je denkt dat je saai zult zijn. Waarom je denkt dat je op vakantie vroeger moet drinken, waarom je na je werk moet drinken, waar je als je thuis komt moet drinken?

Misschien praat je makkelijker als je gedronken hebt… of misschien houdt je juist makkelijker je mond?
…”dat kan je oefenen door het nuchter vaker te doen (als je het wilt doen)”
Misschien vind je het lastiger om lekker te dansen of lekker onzin te kletsen aan de bar?
…”dat kan je oefenen door het nuchter vaker te doen”
Misschien is het moeilijker om je gevoelens serieus te nemen (verdriet, boosheid, seksualiteit zijn veel gehoorde lastige emoties)?
…”dat kan je oefenen door het nuchter vaker te doen”
Misschien is het moeilijker om jezelf te ontspannen (zodat je in slaap kan vallen bijvoorbeeld)?
…”dat kan je oefenen door het nuchter vaker te doen”
Misschien is het lastiger om je werk los te laten, of al die andere dingen die je moet doen?
…”dat kan je oefenen door het nuchter vaker te doen”

Zeg eens wat vaker “ja” tegen het leven dat je eigenlijk wilt hebben!


Notes:

Zie Zelfcontrole.info voor méér tips


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.